Un gratar pe gaz este o alternativa simpla si rapida la gratarele traditionale cu carbune sau lemn. Acestea necesita o pregatire mult mai redusa, iar rezultatele in ceea ce priveste aroma si calitatea gatitului sunt practic identice, motiv pentru care in ultimii ani au castigat teren in fata graterelor clasice.
Cu un gratar de gradina pe gaz, este posibil sa mancati in mai putin de 20 de minute. Aceasta este principala diferenta in comparatie cu gratarele cu combustibili fosili, care necesita pregatirea gratarului, iar gatitul se poate face diferit, in functie de zona in care carbunii sau lemnele ard.
Curatarea este, mult mai usoara, deoarece nu lasa cenusa sau urme de lemn si carbune. Aceste gratare pe gaz functioneaza cu butan sau propan. De obicei au roti pentru a fi transportate usor in orice loc al gradinii.
Nu e nevoie sa cauti ”gratar pe gaz forum”, noi iti oferim in acest articol toate informatiile de care ai nevoie pentru a alege cel mai bun gratar de gradina pe gaz.
Pregatire pentru: pana la 8 persoane
Capac: da
Roti: 4
Pregatire pentru: pana la 2 persoane
Capac: da
Roti: nu
Pregatire pentru: pana la 4 persoane
Capac: da
Roti: 2
Pregatire pentru: pana la 12 persoane
Capac: da
Roti: 4
Pregatire pentru: pana la 8 persoane
Capac: nu
Roti: nu
Ce veti gasi in acest ghid?
Cele mai bune gratare pe gaz profesionale
5. Firefriend BQ 6395
Modelul Firefriend BQ-6395 deschide acest clasament cu un gratar pe gaz simplu, dar de inalta calitate, cu 3 arzatoare. Desi nu include un carucior (vandut separat) sau un capac, in schimb ofera una dintre cele mai mari suprafete de gatit pentru un gratar pe gaz din categoria sa, la 72 cm latime x 42 cm adancime.
Aceasta dimensiune va permite sa pregatiti mancare delicioasa pentru 6 persoane si, de asemenea, arzatoarele sale ofera o gama buna de temperaturi pentru a gati mai multe tipuri de alimente in acelasi timp. Fara indoiala, puterea este un alt punct forte al Firefriend BQ-6395.
Acest gratar pe gaz este fabricat din fier emailat, asa ca trebuie sa aveti grija atunci cand il curatati cu spatula, dar gratarul transmite o senzatie excelenta de robustete. Desi este destul de simplu de asamblat si curatat, greutatea sa de 26 kg nu este tocmai usoara, asa ca, daca il veti folosi in mod regulat, probabil ca veti avea nevoie de carucior pentru al transporta.
Include o aprindere electronica, iar partea din fata gratarului are o zona practica pentru a mentine alimentele calde, lucru apreciat prin faptul ca nu aveti o gluga sau o tava de incalzire.
- Foarte rezistent
- Suprafata mare de gatit
- Asamblare usoara
- Nu este tocmai usor
- Nu are capac
4. Broil Master 6
Broil Master 6 este unul dintre cele mai mari si mai economice gratare pe care le veti gasi, ideal pentru casele care aduna din cand in cand grupuri mari de prieteni.
Are 5 arzatoare principale care pot fi reglate separat, pentru a controla mai bine gatitul diferitelor alimente. In acest fel puteti da focul mai tare la carne si mai putin in legume, de exemplu.
Si exista, de asemenea, un arzator lateral care este excelent pentru incalzirea oalelor sau a tigailor. Daca aveti, de exemplu, un sos servit fierbinte, aceasta este solutia pentru dvs. Pe cealalta parte aveti si o tava pentru sustinerea placilor, clestelor, furcilor etc.
Dupa cum v-am spus, zona principala poate fi impartita in zone de gatit. Sunt 67 x 41 centimetri de gratar pe gaz: daca organizati spatiul, puteti pregati mancare pentru 12 persoane.
Pentru aceasta, veti aprecia raftul de incalzire putin mai mic (62,5 x 15,5), care va permite sa mentineti temperatura a ceea ce este deja gata in timp ce al doilea lot se termina de gatit.
Toate acestea sunt protejate cu un capac, care apara de vant si ajuta si mai mult la controlul gatitului la foc mic. De asemenea, include un termometru, astfel incat sa nu fie necesar sa il deschideti si sa il inchideti tot timpul.
Broil Master este robust si destul de greu. Desi are patru roti, astfel incat sa il puteti deplasa pe distante scurte, impresia este ca nu este un gratar pe gaz foarte portabil. Este adevarat ca este usor de asamblat/dezasamblat, dar este o povara sa faceti asta de fiecare data.
Este potrivit pentru a-l monta in gradina sau pe terasa dvs. si pur si simplu folositi rotile pentru a-l deplasa sau repozitiona in functie de vant. Doua dintre roti au frane, asa ca, odata amplasat, il puteti fixa pentru o siguranta mai mare.
Broil Master este compatibil cu butanul si propanul. Partea inferioara are loc pentru a pune butelii. Aprinderea se face cu scanteie electrica (merge cu o baterie mica), deci nu trebuie sa folositi bricheta sau chibrituri.
Poate ca singurul dezavantaj pe care l-am gasit este ca nu este un gratar pe gaz cu roca vulcanica si exista oameni care spun ca gazele directe schimba gustul alimentelor.
- Distributie buna a energiei si caldurii
- Clopot cu termometru
- Aragaz lateral pentru oale si tigai
- Nu suporta roca vulcanica
- Daca gatesti cu multa grasime, curatarea este complicata
3. Campingaz Expert Plus
Campingaz Xpert Plus este un gratar pe gaz simplu, dar extrem de practic, cu 2 arzatoare, cu aprindere electrica, ideal pentru cupluri sau familii mici.
Vine echipat pentru utilizare cu roca vulcanica. Are un gratar care se afla chiar deasupra arzatoarelor sau unde sunt asezate pietrele, si un gratar de gatit situat deasupra lor. In acest fel, se obtine o aroma de fum, care este cat se poate de asemanatoare cu gratarele pe lemne.
Include doua mese laterale pliabile, care sunt foarte practice pentru sustinerea vaselor. Suprafata sa de gatit este de 44,5 x 34,5 cm si are un capac care imbunatateste gatirea interna a alimentelor si previne iesirea necontrolata a fumului. Ca un punct suplimentar, are un vizualizator transparent foarte util pentru a controla aspectul alimentelor care sunt gatite.
Acest gratar pe gaz este fabricat din otel inoxidabil emailat si, desi nu include termometru sau gratar de incalzire, pentru utilizare ocazionala si gratare scurte este mai mult decat suficient. Campingaz Expert Plus cantareste doar 17,5 kg si include doua roti pentru a-l transporta, iar asamblarea initiala nu este complicata, desi necesita timp.
- Practic si usor
- Puternic in ciuda dimensiunilor sale
- Permite rocii vulcanice sa fumeze alimente
- Vizorul transparent este foarte util
- Nu are suport de incalzire
- Cantitate mica de roca vulcanica
2. Weber Q1200
Unul dintre cei mai reputati producatori de gratare din intreaga lume isi face prima aparitie in acest articol cu modelul sau Q1200.
Este un gratar pe gaz portabil, cu finisaje excelente, ideal pentru escapade si weekenduri in cuplu si care poate fi gasit si in diferite culori.
Are un singur arzator si doua mese laterale pliabile. Nu include un carucior pentru a-l transporta (desi este vandut separat daca il folositi acasa sau preferati sa aveti o suprafata pentru a-l ridica), dar incorporeaza o hota din aluminiu turnat pentru a evita fumul si pentru a imbunatati gatitul, si un termometru pentru controlul temperaturii.
In ciuda dimensiunilor reduse, este puternic si consuma putin gaz. Aprinderea este electronica, ceea ce face pornirea mult mai usoara. Suprafata de gatit nu este deloc rea pentru un gratar pe gaz cu un singur arzator (43 cm lungime x 43 cm adancime), iar spatiul de gatit este din fonta emailata, astfel incat distribuie caldura foarte bine, desi va avea nevoie de o intretinere buna.
- Materiale de calitate
- Foarte practic si portabil
- Suprafata mare de gatit
- Necesita o intretinere buna
1. Weber Spirit Original E-310
Weber Spirit Original E-310 este un clasic printre gratarele pe gaz si cea mai buna alegere disponibila astazi.
Practic, este un gratar pe gaz cu aceleasi caracteristici si functii ca si Spirit Original E-210, dar cu 3 arzatoare in loc de 2.
Sobru si eficient, este un gratar cu 3 arzatoare puternice si o suprafata de gatit de 60 x 45 cm, ideala pentru gatit pentru familie sau grupuri de pana la 8 persoane.
Gratarul sau din fonta acoperit cu portelan ii permite sa retina caldura mai mult timp si sa imbunatateasca gatirea alimentelor. Are o gluga cu termometru integrat, doua mese laterale fixe (spre deosebire de E-210, unde pot fi pliate in jos) pentru prepararea sau depozitarea alimentelor, un gratar superior din fonta pentru mentinerea alimentelor calde si un indicator util de combustibil. De asemenea, permite functionarea rotisorului, desi trebuie sa cumparati ustensilele separat.
Include un sistem de aprindere piezoelectric independent si are 5 bare de aromatizare situate deasupra arzatoarelor, care previn flacara si carbonizeaza grasimile, oferind mai multa aroma alimentelor si imbunatatind distributia caldurii.
Este destul de greu (60 kg), desi usor de transportat, pentru ca include patru roti (doua dintre ele blocabile) pentru a-l deplasa fara dificultati. De asemenea, are o trapa frontala care va permite sa stocati o butelie de gaz de 6 kg, deoarece dimensiunea standard nu se potriveste. La fel ca cele mai multe gratare, este livrat demontat, desi nu este dificil sa asamblati toate piesele.
Weber E-310 nu este un gratar ieftin, dar daca sunteti in cautarea unui gratar durabil si rezistent pentru a fi utilizat in mod regulat cu familia sau prietenii, aceasta este una dintre cele mai bune optiuni.
- Distributia excelenta a puterii si caldurii
- Usor de curatat
- Calitatea materialelor
- Include manometru pentru combustibil
- Destul de greu
- Nu permite roca vulcanica (desi nu veti avea nevoie de ele)
Ghid cel mai bun Gratar pe gaz
Cu multi bani este usor sa cumperi un gratar profesional pe gaz. Insa adevarata provocare este sa reusesti sa gasesti unul accesibil, asa ca, in acest articol, pe langa lista celor mai bune gratare pe gaz cu un bun raport calitate-pret, am pregatit urmatorul ghid al cumparatorului.
Aici veti gasi explicatia celor mai importante caracteristici de care sa tineti cont pentru a alege cu intelepciune gratarul pe gaz.
Avantajele gratarelor cu gaz
Confortul gratarelor pe gaz le fac sa fie prima alegere pentru cei care doresc sa gateasca la gratar simplu si rapid, fara a renunta la aroma traditionala a gratarului.
Acest ultim punct s-a imbunatatit mult in ultimii ani, iar aroma carbunelui a fost deja reprodusa foarte apropiat. Pentru a-l face si mai bun, unele gratare includ bare de aromatizare care confera mancarii acea aroma de fum inconfundabila.
Desi, in general, sunt mai scumpe, gratarele pe gaz au mai multe avantaje fata de gratarele traditionale cu carbune sau lemn:
- Gatirea mult mai repede (puteti manca in cateva minute)
- Curatare mai usoara
- Usor de utilizat
- Controlul temperaturii
Caldura este, de asemenea, distribuita uniform pe intregul gratar si acest lucru garanteaza o gatire regulata, fara a lasa zone mai facute decat altele si fara o monitorizare permanenta a mancarii.
In plus, scapi de problema gratarelor traditionale. Si anume, odata aprins carbunele sau lemnul de foc, trebuie sa il folositi pentru a gati toate alimentele. Daca spre sfarsitul gratarului iti dai seama ca trebuie preparate mai multe alimente, probabil ca este prea tarziu.
Functii de luat in considerare
Dimensiunea gratarului
Pentru a alege ce dimensiune de gratar este ideala pentru dvs., ar trebui sa va ganditi mai intai la ce veti gati in mod regulat si la cate persoane, deoarece asta va determina spatiul necesar.
Daca il veti folosi pentru a gati multi mici si hamburgeri pentru grupuri mari de oameni, probabil ca aveti nevoie de un gratar mai mare.
In acest caz, ar trebui sa obtineti un gratar pe gaz cu 3 sau mai multe arzatoare si o zona de gatit mai mare de 2.500 cm2 (70 x 35 cm), cum ar fi Weber Spirit Original E-310 sau Charles Bentley 5, asigurand suficient spatiu pentru gatit toti oaspetii, fara ca acestia sa astepte.
In cazul grupurilor mari va fi util, de asemenea, daca gratarul are o tava de incalzire pe laterale sau pe partea de sus, pentru a mentine temperatura alimentelor deja preparate.
Daca sunteti in cautarea unui gratar pe gaz pentru a fi utilizat in mod regulat pentru o familie de 4 persoane, doua arzatoare si o zona de gatit de aproximativ 1.800cm2 (60 x 30 cm) sunt suficiente.
Daca intentionati sa va folositi gratarul pentru a gati alimente care se pot scurge, va fi, de asemenea, o optiune buna sa aveti o plita. Exista chiar si modele care au arzatoare laterale pentru legume sau sosuri.
Materialul pentru gratar
Materialul cu care este construit gratarul este, de asemenea, important, deoarece, pe langa faptul ca este ceea ce va determina durabilitatea, va afecta si distributia caldurii si, prin urmare, calitatea alimentelor.
Materialul gratarelor
In mod ideal sunt fabricate din otel inoxidabil, deoarece distribuie mai bine caldura si previn mucegaiul. Cei din fier functioneaza bine si pastreaza caldura mai bine, dar in timp pot acumula mucegai sau coroda si sunt mai putin durabile.
Marea majoritate a gratarelor sunt emailate sau acoperite cu portelan pentru a imbunatati retinerea caldurii si a facilita curatarea. In acest caz, trebuie sa aveti grija, deoarece sunt si mai fragile. Mai ales aveti grija cand le curatati daca sunt fierbinti, deoarece atunci puteti deteriora materialul.
Material exterior
Puteti gasi gratare din otel inoxidabil, desi cele de inalta calitate sunt de obicei destul de scumpe.
Acoperirile din portelan tind sa fie mai ieftine si, desi evita foarte bine petele sau zgarieturile, in cazul in care acoperirea se fisureaza, acestea se pot coroda.
Puterea de gatit
Puterea de incalzire este adesea masurata cu BTU (unitati termice britanice), dar aceasta masurare nu are legatura cu viteza sau calitatea gatitului.
BTU-urile nu indica de fapt cantitatea de caldura utila pe care o poate genera un gratar pe gaz, ci mai degraba cantitatea de combustibil pe care o consuma. Din acest motiv, este mult mai util sa calculati debitul de caldura, care este BTU-urile impartite la zona de gatit (desi producatorii nu raporteaza de obicei aceste date).
Pentru a va face o idee, cel mai comun flux de caldura pentru un gratar pe gaz este de obicei de 35 BTU pe cm2. Dar, din cauza numarului de variabile care o afecteaza, nu este cu adevarat important sa analizam aceasta caracteristica.
Sistem de difuzie a caldurii
Este mai important sa fii atent la ce sistem de protectie si difuzie a caldurii plaseaza gratarul deasupra arzatoarelor. Este de obicei un tip de placi metalice care pot fi sau nu perforate, care protejeaza arzatoarele de picaturi si ajuta la o mai buna distributie a fluxului de caldura.
In plus, prin arderea resturilor de alimente care cad peste ele, aceste farfurii servesc pentru a oferi o aroma mai mare de carbune alimentelor. In mod ideal, aceste placi ar trebui sa acopere cat mai multa suprafata posibil, fara a lasa goluri.
Iata un videoclip care explica cum aceste farfurii functioneaza pentru a imbunatati gustul alimentelor:
Numarul de arzatoare
Majoritatea gratarelor cu gaz au mai multe arzatoare care permit gatirea la temperaturi diferite in acelasi timp, ceea ce este ideal daca vom face un gratar care combina carnile mai groase cu cele mai fine sau daca includem legume.
Daca doriti o versatilitate maxima, recomandarea noastra este sa achizitionati un model cu minimum trei arzatoare. In acest fel, va fi posibil sa utilizati doua pentru gratar, lasand unul oprit.
Odata ce carnea incepe sa se coloreze, o puteti muta in arzatorul care nu este activ si puteti inchide capacul. In acest fel, caldura din gratar va continua sa gateasca carnea fara sa o arda.
Tipul de arzatoare
Arzatoarele pot fi flacari sau infrarosii. Acestea din urma ofera o intensitate de gatit mai directa si constanta, atingand temperaturi ridicate. Sunt mult mai scumpe nu sunt necesare pentru a obtine rezultate excelente.
Tipul de aprindere
Un bricheta electronica sau piezoelectric, spre deosebire de brichetele rotative sau cu impulsuri, este ideala pentru a putea porni gratarul cu un singur clic fara risc de incidente, deci aceasta este recomandarea noastra.
Accesorii
Capac pentru gratar
Unele gratare pe gaz includ un capac pentru a acoperi mancarea in timpul gratarului. In acest fel, pe langa impiedicarea fumului sa ne deranjeze sau sa murdareasca gratarul, permite si distribuirea caldurii mai uniforma. Acest lucru va impiedica carnea sa fie cruda in interior si prajita in exterior.
Roti
Daca intentionati sa folositi gratarul in mod regulat, probabil veti gasi foarte util sa aveti roti pe toate cele patru picioare in loc de doua, astfel incat sa il puteti deplasa mai confortabil.
Majoritatea gratarelor cu patru roti au un sistem care tine doua dintre ele franate, pentru a impiedica miscarea gratarului la gatit.
Alte accesorii
O optiune care poate fi interesanta este sa aveti lumini sub capac sau pe comenzi, mai ales daca intentionati sa faceti gratar seara, pe intuneric.
De asemenea, este de preferat ca gratarul sa aiba in mod implicit un indicator de gaz ramas. Altfel nu ar trebui sa va faceti griji, pentru ca nu este nimic mai rau decat sa ramai fara gaz in mijlocul unui gratar cu prietenii!
O alta optiune destul de utila este sa aveti un termometru digital pe gratar. Cele mai multe gratare includ un termometru cu ac in mod implicit; problema este ca, de obicei, sunt asezate pe capac si acolo temperatura este diferita de cea de pe gratar.
Din acest motiv, daca doriti sa controlati cat mai mult temperatura de gatit, va recomandam sa luati un termometru digital special pentru gratarele pe care le veti gasi in aceasta selectie.
In sfarsit, un supliment foarte util pe care il includ unele gratare este un gratar de incalzire suplimentar care se afla deasupra gratarului principal. In acest fel, puteti lasa mancarea pe care doriti sa o mentineti calda.
Majoritatea gratarelor pe gaz pot fi completate cu alte optiuni suplimentare, cum ar fi clestele, cosurile, gratarele sau arzatoarele cu infrarosu din spate (utile pentru prajirea puilor, de exemplu), desi in realitate majoritatea nu sunt necesare pentru a gati un gratar mai mult decat decent .
Intrebari frecvente
Este necesar sa folositi roca vulcanica?
Punerea pietrelor vulcanice intr-o tava deasupra arzatoarelor a devenit destul de la moda acum cativa ani. Sunt pietre vulcanice naturale care retin bine caldura, iar in anumite gratare nu foarte puternice sunt utile pentru cresterea temperaturii de gatit. De asemenea, permit distribuirea uniforma a caldurii pe tot gratarul si colecteaza grasimea care cade din alimente.
Desi in zilele noastre nu sunt de obicei necesare in cele mai multe gratare de calitate, deoarece au suficienta putere si distribuie bine caldura, daca doriti sa le utilizati ar trebui sa verificati daca gratarul dvs. include deja sau permite plasarea unei tavi intre arzatoare si gratar, pentru ca acolo vei pune pietrele vulcanice.
Procedura este urmatoarea:
- Odata ce tava este acoperita cu multe pietre, aprindeti gratarul si lasati pietrele sa se incalzeasca timp de 15 minute.
- Dupa 15 minute puteti incepe sa gatiti mancarea pe gratar, deoarece pietrele vor fi gata.
La fiecare 2 sau 3 utilizari, intoarceti pietrele astfel incat sa se incalzeasca pe partea opusa si astfel sa-si maximizeze viata utila. Pietrele pot fi refolosite de mai multe ori, desi se recomanda schimbarea acestora cel putin o data pe an.
Gaz natural sau butan / propan?
Marea majoritate a gratarelor utilizeaza butan sau propan, desi unele va permit sa va conectati la gazul natural din casa dvs.
In acest fel, gratarul dvs. nu va ramane niciodata fara combustibil si puteti uita de realimentarea buteliilor, dar va fi si mai putin transportabil si probabil ca veti avea nevoie de un profesionist pentru a efectua instalarea.
Concluzii la Gratar pe gaz
Gratarele pe gaz castiga teren in fata gratarelor cu carbune sau lemne pentru usurinta lor de utilizare si viteza de pornire. Desi nu sunt optiunea ideala pentru prepararea lenta a anumitor tipuri de carne, astazi sunt capabile sa ofere o aroma foarte asemanatoare cu cea a carbunelui.
In cazul gatitului rapid si al alimentelor cu temperatura ridicata, precum fripturi, hamburgeri, coaste, peste sau legume, va fi practic imposibil sa se diferentieze aroma obtinuta cu un gratar pe gaz fata de un gratar pe carbune.
Este adevarat ca tind sa fie mai scumpe, dar este si adevarat ca un gratar cu gaz de buna calitate va rezista multi ani.
Din toate aceste motive, recomandarea noastra este sa ca principalul filtru sa nu fie ”gratar pe gaz pret”, pentru ca veti obtineti un gratar de gaz fiabil si durabil. Veti vedea cum ajungeti sa-l folositi mult mai mult decat un gratar de carbune pentru caracterul practic si rezultatele excelente.