Cu totii ne facem gura apa atunci cand ne gandim la acele alimente gatite la foc mic: tocanele bunicii care petrec ore intregi pe foc … Si da, gustul este minunat, dar nu toti avem timp pentru a ramane dimineata privind niste linte sau pregatind o tocana ca la bunica acasa. Dar nu este necesar sa mai astepti.
De ce, daca puteti obtine acelasi efect cu o oala sub presiune?
Spune-i oala sub presiune, oala cu abur, sau oala expresa … in cele din urma este acea cratita care minimizeaza timpul de gatit ca prin magie si iti permite sa te bucuri de toate acele feluri de mancare pe care altfel le-ai manca doar in restaurante, sau cand pleci in vacanta.
In plus, utilizarea unei oale sub presiune este foarte simpla. De pe vremea bunicilor noastre, tehnologia a evoluat si siguranta si eficienta sunt mult mai bune. De aceea este un moment bun pentru a redescoperi meniurile vietii si pentru a pune o oala sub presiune de ultima generatie in bucataria noastra.
Diametru: 22 cm
Iesire abur: Vertical
Nivele de presiune: doua
Diametru: 18-22 cm
Iesire abur: Vertical
Nivele de presiune: doua
Diametru: 18 cm
Iesire abur: Orizontala
Nivele de presiune: doua
Diametru: 22 cm
Iesire abur: Orizontala
Nivele de presiune: doua
Diametru: 22 cm
Iesire abur: Vertical
Nivele de presiune: doua
Ce veti gasi in acest ghid?
Cel mai bun ceaun din fonta
5. Bra Vitesse
In lumea oalelor sub presiune, de obicei nu exista diferente mari intre modele, astfel incat marca poate fi un factor determinant atunci cand se decide sa cumpere. In cazul Bra Vitesse, marca in sine este un argument in favoarea acestuia, deoarece are experienta si garantia de a fi fost pe piata de mai bine de cincizeci de ani.
Fara a fi high-end, Bra Vitesse este o oala rapida si functionala care permite gatitul cu doua niveluri de presiune, in functie de tipul de mancare pe care urmeaza sa o preparati.
Fundul triplu al difuzorului ajuta la atingerea rapida a temperaturii optime, consumand mai putina energie. De asemenea, distribuie caldura eficient si poate fi utilizat in orice tip de bucatarie.
Galeata cu dimensiuni diferite, intre 3 si 9 litri – si capacul sunt fabricate din otel inoxidabil si sunt prevazute cu o inchidere glisanta, care leaga ambele piese.
Pentru a evita accidentele, are trei sisteme de siguranta care controleaza presiunea, plus incuietoarea de deschidere care impiedica deschiderea capacului atunci cand exista inca abur in interior.
- Iesirea aburului este verticala, astfel incat sa poata fi focalizata direct pe hota extractoare
- Manevrare usoara si rezultate bune
- Unii utilizatori s-au plans de probleme cu sistemul de blocare
4. Monix Veloce
Din mana unui brand dintre cele mai traditionale, Monix, oala sub presiune Veloce este instrumentul tipic de bucatarie care devine esential din primul moment.
Acest model special are o capacitate de 6 litri, mai mult decat suficient pentru a face tocane sau leguminoase pentru intreaga familie … sau pentru a umple congelatorul cu tupere care vor rezolva masa saptamanii. Dar exista mai multe dimensiuni din care sa alegeti, intre 4 si 9 litri.
Este fabricat din otel inoxidabil, lucios la exterior si mat la interior. In plus, fundul triplu al difuzorului asigura distribuirea uniforma a caldurii pe intreaga suprafata, cu performante excelente in toate tipurile de aragaz, inclusiv in cele cu inductie.
Manerul foarfeca este foarte usor de utilizat si va permite sa deschideti si sa inchideti vasul fara efort. De asemenea, are un sistem de securitate care blocheaza capacul si va impiedica sa il deschideti daca presiunea din interior este prea mare. De asemenea, are o supapa de siguranta si o supapa de functionare, care ne spune la care dintre cele doua niveluri de presiune disponibile gatim.
- Este valabil pentru toate tipurile de bucatarii
- Operatiunea este foarte simpla
- Designul este foarte traditional, aici nu veti gasi inovatie
3. Elo Praktika XS
Recipientul Elo Praktica XS are doar 2,7 l, o dimensiune foarte indepartata de 5/6 litri obisnuiti, de obicei vazuti in oale sub presiune.
Aceste dimensiuni mari raspund ideii ca oala sub presiune este pentru gatit ,,mare”, dar adevarul este ca noile modele sunt atat de usor de utilizat incat nu exista niciun motiv sa nu o folositi in fiecare zi, sa gatiti portii mai mici si sa mancati zilnic proaspete .
In interiorul containerului gasim un semn de nivel care ne avertizeaza sa nu umplem prea mult oala. Acest lucru este esential in orice oala sub presiune, dar cu atat mai mult intr-una mica, in care tot spatiul disponibil trebuie optimizat: daca umplem prea mult oala sub presiune, aceasta nu se va gati corect.
Baza cilindrica foloseste energie mai bine decat un model plat si raspunde bine la inductie sau la orice alt sistem.
Asa cum este obisnuit in acest tip de oale, va permite sa alegeti intre doua niveluri de presiune. Are o supapa de evacuare rapida a aburului pentru a facilita deschiderea acestuia.
Desi marca germana Elo nu este deosebit de cunoscuta in Romania, este interesant de remarcat faptul ca au aproape un secol de istorie si ca au castigat mai multe premii de inovatie pentru produsele lor.
- Dimensiunea, usor de manevrat si de depozitat oriunde
- Pretul, la fel de mic ca dimensiunea sa
- Nu are instructiuni in limba romana
2. WMF Perfect
Brandul german WMF este renumit pentru doua lucruri: cutitele si vasele sale de gatit. Asadar, nu este de mirare ca aragazele lor rapide sunt confortabile, usor de utilizat si robuste. Modelul WMF Perfect este clasicul marcii: oala tipica ,,pentru viata”.
Modelul pe care vi-l propunem este de 6,5 litri, mai mult decat suficient pentru a face felurile de mancare tipice de oala sub presiune: leguminoase, tocanite, bulioane, etc … Retete consistente care sunt gatite in mod normal in cantitati mari. Dar puteti cumpara si versiuni diferite intre 2,5 si 8,5 litri. Aici capacitatea containerului variaza, dar capacul ramane acelasi (cu exceptia celui mai mic model, cu un diametru mai mic)
Oala este fabricata din otel inoxidabil 18/10 si are o baza potrivita pentru toate tipurile de aragaz, inclusiv cu inductie. In plus, are un semn intern, astfel incat sa nu umpleti niciodata recipientul prea mult pentru a interfera cu buna functionare a sistemului.
Capacul are un maner detasabil, pentru a facilita curatarea si puteti alege intre doua niveluri de gatit. Desigur, are un sistem de securitate si un sistem de degajare progresiva a aburului.
Oala poate fi introdusa in masina de spalat vase, desi producatorul recomanda indepartarea manerului si a garniturii de gatit de pe capac, care sunt partile cele mai delicate si necesita o intretinere.
WMF Perfect este practic acelasi cu WMF Perfect Plus, doar cu un design putin mai clasic. Cel mai bun lucru este ca ambele modele sunt interschimbabile, astfel incat sa puteti combina capacul unuia si recipientul altuia in mod liber.
- Calitate intr-o oala care va va dura multi ani
- Baza functioneaza foarte bine pentru sticla ceramica
- Pretul. Nu este cel mai ieftin
1. WMF Perfect Plus
Daca folositi mult oala sub presiune, o optiune buna este sa cumparati un set care va permite sa utilizati capacul sub presiune cu diferite dimensiuni de recipient.
Acesta este cazul modelului WMF Perfect Plus, care include un corp de 6,5 litri si un corp de 3 litri (exista si o versiune de 4,5 + 3 litri). Adica o oala inalta si o oala joasa din care sa alegeti, in functie de ceea ce urmeaza sa gatiti.
Sunt fabricate din otel inoxidabil 18/10 cu lac Cromargan. Cu o baza conductoare de caldura (brevet universal TransTherm) care este potrivita pentru toate tipurile de aragaz, inclusiv cele cu inductie.
Mecanismul de presiune se afla in maner, din material sintetic. Atat supapa de siguranta, cat si indicatorul de gatit sunt protejate de garnituri, impiedicand aburul sa le deterioreze si sa le murdareasca. Manerul se desprinde de capac pentru o curatare mai usoara.
Indicatorii arata cele doua niveluri posibile de gatit: 110 ? intr-un prim inel portocaliu pentru legume, peste sau pui si 119 ? in al doilea inel pentru carne si alimente mai tari. Si exista, de asemenea, un indicator galben pentru a avertiza asupra presiunii reziduale. Pe ambele parti ale butonului exista o fila pentru deschidere si inchidere, permitand scaparea aburului.
Daca nu sunteti interesat de combinatia a doua ghivece, modelul WMF Perfect are aceleasi functionalitati ca acesta, cu usoare variatii de design.
- Manerul detasabil faciliteaza curatarea
- Cele doua dimensiuni de oala va permit sa obtineti mai mult din oala sub presiune
- Pretul. WMF este un brand excelent si il plateste
Recomandarile noastre
Cel mai bun ceaun calitate-pret: Monix Selecta Duo
Cu un pret de aproximativ 70 de euro, Monix Selecta Duo combina mai multe caracteristici care ne conving foarte mult.
Pe de o parte, marca, Monix, este ,,una dintre cele ale vietii” si ofera garantie si incredere.
Pe de alta parte, pachetul de doua recipiente pare foarte confortabil atunci cand gatesti, pentru a combina unul si altul in functie de felul de mancare pe care dorim sa il pregatim, inlantuie diferite preparate sau pur si simplu ai o oala sub presiune de inalta calitate pentru a gati la foc mic in timp ce folosesti sistemul de presiune pe de alta parte.
De asemenea, ne place in mod special faptul ca sistemul de presiune este gradual, atunci cand majoritatea aragazelor de mare viteza il au deja programat la doua niveluri. Cu aceasta optiune reglam viteza de gatit mult mai bine.
Este adevarat ca necesita o anumita expertiza sau, cel putin, ceva timp pentru a se adapta la sistem, dar odata ce ai obtinut, este dificil sa te intorci la simplitatea celor mai elementare vase.
Poate ca singurul lucru care lipseste este ca orificiul de evacuare a aburului este vertical, mai curat, deoarece poate fi directionat direct catre hota de extractie. Desi este un detaliu minor, pentru gustul nostru este ceva apreciat.
Salvand acest lucru, Monix Selecta Duo este o oala sub presiune functionala si de buna calitate, la un pret competitiv si accesibil.
Ghid pentru alege cel mai bun ceaun pentru tine
Este un clasic de bucatarie care, desi s-a imbunatatit in cele mai recente versiuni, urmeaza practic acelasi principiu ca cel al oalei pe care probabil a avut-o bunica ta: gatind cu presiune pentru a scurta timpii pastrand in acelasi timp aroma mancare.
Aceste tipuri de oale merita redescoperite, daca nu ati facut-o deja. Este un mod simplu de a pregati mancaruri gustoase si de calitate, dedicandu-le cat mai putin timp posibil. Cei care au oala sub presiune nu pot concepe viata fara ea, pentru ca chiar vei petrece o ora asteptand in bucatarie daca poti termina in cincisprezece minute?
Este adevarat ca unii oameni au un anumit respect pentru oale sub presiune, deoarece par a fi un pericol. Cu totii am auzit povesti despre accidentele domestice care se termina prost.
Dar adevarul este ca standardele de siguranta sunt foarte ridicate si nu exista niciun risc atata timp cat sunt respectate instructiunile pentru utilizare, ceea ce este un sfat valid aplicabil pentru acest dispozitiv si pentru orice cumparati .
Mai tarziu, va vom reaminti ce trebuie sa stiti pentru a gati cu liniste deplina. Dar mai intai, sa incercam sa raspundem la o intrebare: care este diferenta dintre oala sub presiune pe care doriti sa o cumparati si cea care era in casa bunicii dvs.?
Aragazele rapide, aragazele sub presiune si aragazele rapide, sunt aceleasi?
Principiul pe care actioneaza este identic: sunt vase care atunci cand sunt incalzite, acumuleaza abur si genereaza o presiune care face ca alimentele sa se gateasca mai repede si sa-si concentreze aroma mai mult.
Primii care au iesit pe piata erau cunoscuti sub numele de vase expres. Aveau un maner pe fiecare parte si, odata ce capacul a fost montat, butonul a trebuit sa fie rotit pana cand a fost complet inchis. Au devenit imediat la moda si multe familii au primit unul. Lucreaza la temperaturi ridicate si au o supapa care, atunci cand presiunea este suficienta, incepe sa se intoarca pentru a elibera abur, cu fluierul unei mici locomotive domestice.
Acest tip de oala sub presiune (sau espresso) este fabricat si astazi, cu modele similare, dar imbunatatite.
Urmatorul pas al evolutiei au fost tigai rapide, capabile sa gateasca la o presiune mai mare. Au un maner si un maner lung la celalalt capat pe care trebuie sa se potriveasca. cealalta parte a manerului, care se afla pe capac. De indata ce se suprapun si se aude „clicul”, oala sub presiune este gata sa mearga la foc.
Oala sub presiune nu are o supapa rotativa, ci un piston care apare atunci cand presiunea din interior este suficienta pentru a gati mancarea. De obicei, are semne care indica doua niveluri de presiune, cel mai mic pentru alimentele mai delicate, cum ar fi pestele, si urmatorul pentru cele mai rezistente, cum ar fi carnea sau anumite leguminoase. Deoarece sunt mai rapide decat expresul, alimentele conserva mai bine substantele nutritive si necesita mai putina apa pentru a gati.
Veti vedea ca exista si tigai super-rapide pe piata. Unii producatori indica astfel ca modelul lor este capabil sa atinga mai multa presiune si, prin urmare, sa gateasca mai repede.
Din pacate, nu sunt nomenclatoare foarte fiabile, deoarece pot varia de la un producator la altul ; casele incearca sa dea un nume diferentiat vaselor pe baza presiunii la care pot lucra. In caz contrar, toate au un corp care este de obicei din otel inoxidabil, cu manere izolante din plastic si un sistem de siguranta pentru reglarea presiunii.
Ce este relevant pentru dvs. este calitatea marcii si raportul timpilor de gatit, care este direct legat de presiunea pe care o suporta oala. Iata ce va va oferi referinta dispozitivului pe care il cumparati.
Aragaz rapid: la ce serveste?
Adevarul este ca il puteti folosi practic pentru orice, astfel incat este aproape mai repede sa incepeti cu ceea ce nu puteti face cu el: folositi-l pentru alimentele care necesita timp de gatit atat de scurt incat sa nu Nu meritati cu adevarat sa folositi oala sub presiune. De exemplu, pastele. Este nevoie de atat de putin timp incat este usor sa treci si sa nu realizezi textura „al dente”.
De acolo, lista de alimente si combinatii este imensa si este deschisa experimentarii proprii.
Mai mult, in zilele noastre toate oala sub presiune sunt pregatite pentru orice tip de bucatarie (desi nu strica sa o verificati in instructiunile producatorului), astfel incat sa o puteti folosi pe gaz, sticla ceramica si inductie. Versatilitate totala.
Sa vedem alte avantaje:
Economisiti timp.
Este caracteristica sa fundamentala si de ce urmeaza sa o cumparati. Desi procentele sunt variabile, ce suna bine sa poti reduce timpul de gatit cu 75% ?
Economisiti energie.
Din motivul de mai sus. Daca in loc sa aveti oala sub presiune pe foc (si cine spune foc, spune vitro sau inductie) timp de o ora, o puteti avea timp de cincisprezece minute, este evident ca reduceti foarte mult consumul de energie. Daca il folositi in fiecare zi, veti ajunge sa il observati pe facturi.
Nu sacrificati gustul sau proprietatile.
Deoarece gatind mai repede si cu mai putina apa, sacrificiti mai putini nutrienti in acest proces, astfel incat sa va asigurati ca pastrati calitatea dietei familiei dvs.
Acelasi tocana ca un desert.
Pentru ca, desi primul lucru care imi vine in minte sunt felurile de mancare cu lingura, cu nautul lor bun, adevarul este ca in oala rapida poti gati totul : carne, peste, legume … Ar trebui sa obtineti o carte de bucate buna si sa incepeti sa incercati.
Poate ca cea mai mare descoperire o reprezinta deserturile. Toate tipurile de flan sunt bune intr-un aragaz rapid, inclusiv prajituri de branza, slanina cereasca si budinca de orez.
Vedeti cum puteti lucra cu un aragaz rapid modern:
Voi cumpara unul chiar acum. La ce ma uit?
Va fi o oala sub presiune „pentru toata viata”. Daca il tratati bine si ii oferiti intretinerea de care are nevoie, este un vas aproape etern, asadar recomandarea noastra este sa alegeti un brand si un model care sa va convinga, deoarece nu veti cumpara altul pentru mult timp.
Retineti aceste puncte:
Securitate
Este cel mai important lucru de valorizat. Adevarul este ca, desi pot exista usoare variatii intre unele modele si altele, aparatele de gatit rapide pe care le veti gasi pe piata UE sunt omologate si au niveluri de siguranta care le fac potrivite pentru vanzare. Un alt lucru este ca cumperi un dispozitiv online pe care nu stii exact de unde vine.
Unele modele au sisteme de securitate suplimentare. De exemplu, va spun cand puteti descoperi vasul sau va avertizeaza daca temperatura este prea ridicata si cauzeaza o presiune excesiva. Unele modele au un fir care, in functie de temperatura, se transforma si isi schimba culoarea. Cand devine rosu, este de obicei indicativ al excesului de presiune care va incepe in curand sa fie eliberat prin supapa de siguranta.
Este convenabil ca atunci cand gatiti – intotdeauna, dar mai ales daca va ocupati de o oala sub presiune de acest tip – sunteti foarte constienti de procesul de a observa orice schimbari semnificative. Timpul de gatit este foarte scurt si se recomanda sa-i acordati atentie. Nu ar trebui sa uiti niciodata o oala pe foc.
Daca este un brand bine cunoscut este normal sa nu aveti probleme la gasirea pieselor de schimb daca, de exemplu, doriti sa schimbati supapa sau, in cazul putin probabil ca se rupe, manerul sau manerul. In orice caz, aceasta posibilitate va prelungi foarte mult durata de viata a oalei sub presiune.
Daca respectati regulile producatorului, nu veti avea probleme, iar aragazul dvs. va petrece multi ani servind bucataria dvs.
Pret
Este un bun indiciu al calitatii oalei sub presiune. Ganditi-va ca, daca mecanismul este in general acelasi, de ce unii costa mai mult decat dublu decat altii?
Ei bine, exact la ce te gandesti: reglarea mecanismului de presiune, calitatea materialelor, durata pieselor …
Logic spune ca, daca vedeti o oferta „prea” ieftina, cu siguranta exista un motiv. Daca nu cunoasteti modelul sau aveti incredere in producator, scapati de chilipiruri.
Capacitate
Mai mult decat orice pentru a se potrivi utilizarii pe care ii veti da. Adica, poate ca nu merita sa aveti un model XL, ocupand un loc pretios in bucatarie, daca sunteti de obicei acasa doi oameni.
Cu exceptia cazului in care obisnuitul tau este sa gatesti o data pentru mai multe, adica ingheata direct jumatate din ceea ce ai gatit si ai o rezerva de portii in congelator. Atunci dimensiunea mai mare te poate compensa.
Daca nu este cazul dvs., va recomandam sa alegeti o capacitate in functie de nevoile dvs. Cele mai vandute modele sunt cuprinse intre 4 si 6 litri, desi pentru familiile numeroase pot fi vandute modele domestice de pana la 10 litri. Nu faceti greseala de a-l supraincarca : nu se va gati bine si literalmente va veti pierde timpul. In plus, oala sub presiune poate sa scape si sa faca o mizerie in bucatarie.
Extra
Unele oale incorporeaza un cos sau un raft, astfel incat sa il puteti aburi. De obicei, este detasabil, asa ca, in timp ce nu il utilizati, acesta va fi pastrat separat si nu va va deranja in fiecare zi.
Puteti obtine, de asemenea, modele care vin cu o oala complementara, cu o capacitate mai mica, dar cu acelasi diametru ca oala sub presiune principala, astfel incat sa se potriveasca perfect in acelasi capac. Este foarte practic sa folositi recipientul mic in zilele in care trebuie sa gatiti mai putin.
Sfaturi de siguranta pentru utilizarea unei oale sub presiune
Dupa cum v-am spus deja, oale sub presiune, de orice tip, au siguranta garantata daca urmati instructiunile producatorului. Deci, citeste bine instructiunile si nu improvizeaza „pentru ca asta l-am vazut facand toata viata”.
Pentru orice eventualitate, examinati aceste sfaturi:
Pastrati intotdeauna supapa curata. Este sistemul principal de siguranta, deoarece daca vasul depaseste presiunea recomandata, incepe sa se elibereze in acest fel. Deci este de bun simt: daca doriti ca supapa sa-si faca treaba, trebuie sa o curatati dupa fiecare utilizare, astfel incat sa nu acumuleze urme de grasime sau alimente.
Nu umpleti niciodata oala mai mult de trei sferturi din capacitatea sa totala. Daca ati umplut-o odata, nu o veti mai face, deoarece veti fi verificat ca mancarea nu gateste uniform. Dar este important pentru un motiv si mai important: daca supraincarcati, mancarea din interior ar putea infunda valva.
Nu-l supuneti la schimbari bruste de temperatura. Da, acest lucru se refera la obiceiul de a scoate oala de pe caldura si de a o pune imediat sub fluxul de apa rece pentru a reduce temperatura la maxim. viteza: nu este o idee buna sa o depresurizati atat de repede. Se recomanda ca, odata ce oala sub presiune a pierdut toata presiunea, sa se odihneasca cel putin 15 minute, astfel incat sa piarda caldura. Apoi il vom deschide putin cate putin.
Schimbati anvelopele. Faceti acest lucru imediat ce vedeti ca pierde elasticitatea sau detecteaza orice fisuri. Cauciucul asigura presiunea, daca are vreun defect, alimentele ar putea sa nu gateasca corect.
Cu aceste instructiuni, stiti deja tot ce trebuie sa stiti despre aparatele de gatit rapide. Mergeti mai departe si cumparati cu cele mai bune criterii. Este un partener de bucatarie care, bine tratat si cu intretinere corecta, va va rezista o viata, chiar si folosindu-l practic zilnic.
Pentru ca, odata ce ai obtinut-o, nu vei mai putea trai fara ea.